Canada van Oost naar West 2015

Canada van Oost naar West 2015

Reisverslag van Oost naar West Canada in 2015.

De koffers gepakt en klaar voor de start naar een reis door Canada van Oost naar West.

Donderdag, 4 juni 2015.

Door onze Susanne en John werden we weggebracht naar Schiphol, waar we ruim op tijd aankwamen  om in te checken.

Precies op tijd vlogen we met Trans Sat richting Canada. Na 8 uur vliegen kwamen we in Toronto aan en na de controles de koffers opgehaald en met de hotel shuttle naar het hotel. De volgende dag met een taxi naar het verhuurbedrijf van Cruise Canada om onze camper op te halen. Hier kregen we de bestelde camper en na het bekijken van een video, hoe deze werkte kregen we de sleutel. Na een wenrondje naar een supermarkt gereden, waar we het nodige moesten aanschaffen. Camper volgeladen met van alles en nog wat richting de Niagara watervallen gereden. Onderweg in Toronto na veel files in de avond hier aangekomen en op een KOA camping onze eerste overnachting gehad. We schrokken wel even van de prijs voor een overnachting.(67 dollar). We zijn Europese prijzen gewend van rond de 10 euro. De volgende dag met de camper naar de watervallen gereden en na veel zoeken een parkeerplaats gevonden en hierna genoten van dit natuurwonder. Uiteraard hebben we de boottocht gemaakt om de watervallen van de onderkant te bekijken.      

   

Zaterdag, 6 juni

Vanaf de watervallen terug naar Toronto gereden en van daaruit richting de grote meren. In de buurt van Parry Sound op een, achteraf bekeken, flut camping terecht gekomen. Tot overmaat van ramp liet ik de sleutels van de camper in het kantoortje liggen. Nadat we de plaats hadden uitgezocht en de camper wilden verzetten was het kantoor dicht en we zaten met de gebakken peren. Met hulp van een vriendelijke Canadese vrouw werd de eigenaar van de camping weer opgesnord en konden we na ongeveer een uur de camper op de aangewezen plek zetten. Een poging gedaan om een wandeling te maken rond de camping, maar we kwamen er al snel achter dat dit geen succes was. We werden namelijk lek gestoken door de vele muggen.

Zondag, 7 juni.

We werden wakker van de regen en besloten om te gaan rijden en te kijken waar we zouden uitkomen. Langs de eerste van de grote meren, Lake Huron, naar Sault st Marie gereden en daar naar de KOA camping gereden die zijn zaakjes goed voor elkaar had. Een prachtige weg om te rijden met onderweg een spectaculaire waterval bij Aguasabon River Gorge.

Maandag, 8 juni.

Doorgereden  verder naar het westen en daar onderweg aangeland bij een mini camping in Maraton zonder bemanning. Geld in een enveloppe en we konden gaan staan. Ook hier waren de muggen zeer actief, maar nadat we een kampvuur hadden aangestoken bleven ze op afstand.

 

Dinsdag, 9 juni

Verder naar het westen gereden en de dag geëindigd op een camping in Ignace. Hier hadden we buren die al twee jaar in een grote camper woonden en rondreden. Hun huis hadden ze verkocht. Bij deze mensen brak grote paniek uit, omdat tijdens een onweersbui 1 van hun katten er tussenuit was gepiept. Tijdens de hoosbui riep en zochten ze naar deze dakhaas, waarbij ze kleddernat werden.

Woensdag, 10 juni. kilometerstand 1696 km

Weer naar het Westen en inmiddels in de provincie Manitoba aangekomen. Hier in Manitoba aangekomen werd de weg eentonig en saai. Om omstreeks 16.00 uur kwamen we aan bij de familie Arend en Jeannet Voortman, een broer van Henny. Hier de camper achter hun nog in aanbouw zijnde woning neergezet. Petje af voor mijn zwager Arend, die het huis zelf heeft gebouwd. We zijn hier 4 dagen gebleven en Arend en Jeannet hebben ons laten proeven hoe zij met hun gezin in Canada leven. Ze wonen hier in een mooie omgeving, anders dan wij hadden verwacht. We dachten dat het een kale bedoening zou zijn, maar dat viel erg mee. Zij wonen aan een gravelweg een paar kilometer buiten het dorp La Broquerie. Zij wonen in het bos dat zijn eigendom is. Ook hier stikte het weer VAN de musquitos die het buiten zitten niet erg aangenaam maakten. Op vrijdag de verjaardag van Jeannet gevierd, samen met hun kinderen. Later op de avond nog een kampvuur gemaakt in de tuin. In deze dagen een bezoek gebracht aan het bedrijf, waar Arend werkt en ook zijn we op een boerderij geweest met 900 melkkoeien. Deze boerderij is eigendom van een Nederlander. Hier werkt onze nicht Ilona als melkmeisje. Dit houdt in dat ze in ploegen de koeien melkt 7 dagen achter elkaar. Ook hebben we een bezoek gebracht aan het bedrijf van Jan Geert. Hij heeft zich gespecialiseerd in de reparatie van grote shovels. Ook draait hij zijn hand niet om om een nieuwe koppeling in een joekel van een tractor te plaatsen. Dit doet hij thuis in de beun. In deze dagen hebben we kunnen zien dat de hele  familie het goed hebben in Canada en hun plek hebben gevonden.

   

    

Zaterdag, 13 juni

Na de koffie hebben we afscheid genomen en hebben we de camper weer aangetrapt en zijn vervolgens op weg gegaan richting de Rockys. Deze dag een 400 kilometer gereden en aangeland op een mooie camping langs de high way in Binscarth. Op deze camping kwamen we laat aan  en had Henny geen zin om te koken. Gelukkig konden we hier patat met gebakken kipnuggets kopen.

Zondag,  14 juni

Even op deze camping kalm aan gedaan en wat vogels gefotografeerd. Ook liet een eekhoorntje zich vereeuwigen. Tegen de middag van deze camping vertrokken richting Saskatoon en na zo’n 400 kilometer weer een camping opgezocht. We kwamen aan bij een camping in de uitgestrekte vlakte van de prairi. Een oase is deze vlakte, waar een een wat ouder echtpaar deze camping beheerde. Ook op deze camping een paar mooie foto’s gemaakt van vogels.

Maandag, 15 juni

Vanaf de camping doorgereden naar Martensville, waar de firma Razertip is gevestigd. Ben had contact gehad met de eigenaar van dit bedrijf om dit bedrijf te bezoeken. Razertip is de fabriek, waar brandapparaten worden gemaakt, die hij al jaren verkoopt via zijn webshop www.sutacelot.nl/winkel. Hier een rondleiding gehad door de eigenaar, die tevens een professioneel houtsnijder is van vogels, zie foto’s. Hierna de weg vervolgd en verder gereden richting Edmonten. Tegen de avond aangeland op de camping Weaver Park in Lloydminister.

Deze camping was van alle gemakken voorzien met hele goede douches. Op deze camping weer de mega campers en caravans. Hier nog een wandeling gemaakt, met weinig bijzonderheden.

   

Dinsdag, 16 juni.

Verder gereden naar een kleine camping aan de rand van de weg met weinig voorzieningen. De eigenaar, kennelijk een indiaan, gezien zijn lange vlecht en kleding wees ons de plek.

             

Woensdag, 17 juni

Eindelijk aangekomen in de Rockys. In Banff de campground Tunnel Mountain Trailer opgezocht en hier een full hook up plek gekregen. Dit houdt in, dat je camper kan worden aangesloten op de riolering, waterleiding en elektra. Een poging gedaan om een wandeling te maken, echter een onweersbui gooide roet in het eten.

Donderdag, 18 juni.   

Vanaf de camping naar Banff gewandeld over een normaal wandelpad. In de stad begon het te regenen en deze bui afgewacht bij de Mac Donalds. Hier meteen van de nood een deugd gemaakt en de contacten via internet weer bijgewerkt onder het genot van een hapje en een drankje. De terugweg naar de camping de Hoodoos trail gelopen. Een gebied waar je beren en ander gespuis kunt tegenkomen. Gelukkig het enige wat we tegen kwamen was een elk, zijnde een groot soort hert. Deze wandeltocht was voor ons een avontuurlijke klimpartij van ongeveer 4,5 km. Moe en voldaan op de camping aangekomen en in het zonnetje een plekje gevonden, komt er plotseling uit het bos een coyote voorbij op een paar meter afstand. Helaas hiervan geen foto daar hij al weer snel verdwenen was.

   

    Vrijdag, 19 juni

Vanuit Banff naar Radium Hotsprings gereden en onderweg tijdens een koffiepauze kwamen we onze chinese vrienden tegen, die ook onderweg waren naar Hotsprings. In Hotsprings een kaartje gekocht voor deze bron waarvan het warme water uit de bergen komt, dat een constante temperatuur heeft van 45 graden en een zwembad met een temperatuur van 30 graden In dit bad en een wat kouder bad een paar uur liggen weken en daar zijn wij onze Chinese vrienden weer tegengekomen. Door hen werden wij voorzien van een lunch bestaande uit twee broodjes belegd met gebakken ei met tonijn. Ze wilden beslist wat terug doen, omdat wij hen een paar hollandse klompjes hadden gegeven. Hierna naar een camping gegaan in Hotsprings.

Op elke camping en picknikplek kom je deze afvalbakken tegen, zie onder rechts. deze zitten op slot voor de beren en voor ons is het een makkie om hem te openen.

Overal waarschuwen ze dat je geen eten om de tent of camper mag laten liggen i.v.m. dat de beren er op af komen!!!!! Vandaar deze beveiligde bakken.

              

Zaterdag, 20 juni

Vanaf Hotsprings zijn we via Golden naar Lake Louise gereden.Onderweg, zomaar langs de kant van de weg een kudde bergschapen.Wat verderop op een parkerplaats een patser aangetroffen, van onder tot boven onder de plakplaatjes en een horloge waar de honden geen brood van lusten. Zelfs een raaf was hier nieuwsgierig naar. Hier wat inkopen gedaan en naar de camping gereden, die volledig vol was. Lake Louise maar weer verlaten en de weg 1A opgereden, omdat daar volgens de kaart nog een camping moest zijn. Deze bleek echter gesloten. Uiteindelijk op een camping terecht gekomen waar geen enkele voorziening was. Wel kon je hier naar hartelust een kampvuur maken met voldoende brandhout. Uiteraard hiervan gebruik gemaakt en een paar aangename uurtjes bij het vuur doorgebracht. Hier nog een paar Nederlanders ontmoet uit de Zaanstreek.

   

  

Zondag, 21 juni.

Wakker geworden met slecht weer. Het is dan jammer om een route te gaan rijden, waarbij je dan geen uitzicht hebt op de omgeving. Hierna maar weer naar Banff gegaan en daar de eerder bezochte camping opgezocht. In de middag klaarde het weer een beetje op en nog een wandeling gemaakt van 4,5 km met prachtige uitzichten. Op deze camping hadden we als buren enkele grondeekhoorns.

  

Maandag, 22 juni

De dag begon met mooi weer en zijn we richting Lake Louise gereden, de weg 93 Icefields Parkway, zijnde zoals men beweert, 1 van de mooiste wegen van de wereld. Een weg langs enorme sneeuw bedekte toppen en machtige watervallen, glanzende meren, immense ijsvelden en ongerepte bossen. in Lake Louise deze site nog bijgewerkt, daar we de eerste tijd de wildernis ingaan, waar geen elektriciteit, geen internet en mobiele verkeer is. Nog even getankt, daar op deze route van 230 kilometer maar 1 tankstation is. Onderweg onze 3e beer gezien langs de kant van de weg. Vanuit Lake Louise het bekende meer bekeken en vervolgens de weg 93 verderop gereden. Hierna een camping opgezocht, waarna we op een natuurcamping Rampart Creek langs de weg  terechtkwamen. Weer een kampvuur gemaakt, wat de muggen op afstand hield.

      

      

Dinsdag, 23 juni

Mooi weer en de weg 93 verderop gereden naar Icefields Centre en via een hike trail de gletsjer bezocht. Na deze koude wandeltocht verderop de watervallen van Sunwapta bezocht. Op de weg plotseling onze 4e beer op de weg, vlak voor onze camper. Hier weer een stuk gewandeld. Tegen de avond weer een natuurcamping Honeymoon lake opgezocht, weer met kampvuur.

   

    

Woensdag 24 juni

Wakker geworden met een stralende blauwe lucht. Na een ontbijt buiten weer verderop gereden naar de Athabasca Falls. Hierna naar de camping in Jasper. Betreft een mega camping met 300 plaatsen, die zo groot is , dat je de buren amper ziet. Ook hier weer langs de kant van de weg onze 5e beer. Deze was bruin van kleur.

Donderdag, 25 juni

De nacht doorgebracht op de grote camping in Jasper. Met de camper naar De kabelbaan gereden en hiermee naar boven naar 2400 meter hoog op de berg Whistler. vanaf het eindpunt van de kabelbaan naar de top gelopen van deze berg. Moe en voldaan op de top aangekomen en genoten van prachtige vergezichten. Hierna weer naar beneden en met de camper naar Jasper gereden. Hier een broodje gegeten bij Tim Hortens (een soort van Mac Donalds, maar dan lekkerder). Hierna terug naar de camping en daar weer de avond doorgebracht aan een kampvuur.

    

   

Vrijdag, 26 juni

Vanaf de camping in Jasper vertrokken richting Vancouver. Nog ongeveer 900 kilometer te gaan. In Blue River een gelijknamige camping opgezocht. Onder weg nog gestopt bij de hoogste berg van Canada, mount Robson.

       

Zaterdag, 27 juni

Na bezoek aan de camping in Bleu River de volgende dag naar de camping Dutch Lake. Een camping die bij aankomst bijna leeg was, maar tegen de avond vol stroomde met Nederlanders en Duitsers, die ook een camper hadden gehuurd. Een fijne avond doorgebracht aan het meer op een steiger.

    

Zondag, 28 juni

Nu weer een camping in een natuurpark Dufley Lake. Geen stroom  en geen wifi. Mooie rustige plek aan een groot meer.

    

Maandag, 29 juni

Na het ontbijt richting Vancouver en aangekomen op de camping in Hope, Otherllo Tunnels. Een gezellige  kleine camping, waar we een schaduwrijke plek kregen. In de middag een wandeling gemaakt naar een aantal tunnels die in het verleden zijn aangelegd voor de spoorwegen. Deze tunnels zijn aangelegd dwars door de berg naast een canyon.

    

Dinsdag, 30 juni-.

Onze laatste reis met de camper naar de laatste camping in Vancouver.Burnaby Cariboo is een camping met alle gemakken voorzien. Zwembad, bubbelbad, fitnes enz. Nadeel van deze camping is dat hij fraai duur is, de plekken klein zijn en dat er een spoorweg langs loopt met veel goederentreinen. ’s Avonds lekker gezwommen in het zwembad en het bubbelbad.

Woensdag, 1 juli (Canadaday)

Vanaf de camping met de skytrain naar Granville island, waar Canadaday werd gevierd. Hier de dag doorgebracht en ’s avonds weer terug naar de camping. Weer gezwommen.

       

Donderdag, 2 juli.

De dag dat we de camper moesten inleveren. Totaal aantal kilometers gereden 5988 km. Hier zonder problemen de camper afgeleverd en met de taxi naar het hotel in het centrum van Vancouver. Nadat we onze kamer hadden gekregen, weer met de taxi naar het museum van Anthropology, zijnde een museum waar veel kunst van de plaatselijke indianen  tentoon wordt gesteld. Veel houtsnijwerk in de vorm van grote totempalen. Van hier uit weer met de taxi naar het hotel terug en daar heerlijk uit eten geweest.

Vrijdag, 3 juli.

Onze laatste dag in Canada hebben we benut door een mooie fietstocht te maken met een gehuurde fiets door het Stanley Park. Hierna naar China Town wat ons geweldig is tegengevallen. Veel zwervers en ander onguur huttenvolk. Zal vroeger wel mooi geweest zijn, maar de zaak is verpauperd. Ook bestaat de avondmarkt op vrijdagavond niet meer. Hierna het centrum ingelopen en daar nog een paar uurtjes doorgebracht. Morgen, zaterdag vliegen we om 13.00 uur terug naar huis en komen daar op zondag om 07.30 uur aan. Hier werden we opgehaald door onze jongste dochter Charlotte en Elias. Zij bracht ons naar huis en daar werden we opgewacht door de rest van de familie.


Hieronder nog enkele mooie foto’s die wij onderweg hebben gemaakt.

Voor degene, die voornemens zijn om een bezoek aan Canada te brengen en ook een camper te huren, volgen hieronder een aantal tips en wetenswaardigheden waar wij tegen aan zijn gelopen.

Voor bezoek aan de campings in de natuurparken van  Jasper en Banf is het raadzaam om de camping in Banf, Jasper en Lake Louise van te voren te bespreken. Campings in deze parken die geen faciliteiten hebben is meestal wel plaats.

Neem tegen de muggen goede bestrijdingsmiddelen mee. Men verkoopt in Canada spuitbussen die goed helpen.

Maakt men wandelingen in berengebied koop dan een belletje en eventueel als men het helemaal niet vertrouwd pepperspray.

Koop in Canada een oude of nieuwe koekepan, die je kan gebruiken op een kampvuur.

Als men geen bijl bij de camper krijgt is het makkelijk om er 1 aan te schaffen om brandhout te kloven.

Komt men op een natuurcamping aan eerst hout halen en daarna de plek opzoeken.