Noorwegen 2008
Scandinavië
Verslag van een camper rondreis door Scandinavië van dinsdag 27 mei 2008 tot en met dinsdag 24 juni 2008.
Tegen drie uur zijn wij weggegaan via de A1 naar het noorden en overnacht op de camperplek Wildeshausen onder Bremen.
Heel makkelijk te vinden bijna direct aan de autobaan.
Gratis plek met voorzieningen stroom eventueel € 3.- en daar mag dan ook 1 persoon voor zwemmen in het openbare binnenbad. Leuke kindervriendelijke plek en 180 km vanaf Oldenzaal.
Woensdag 28/5 doorgereden naar Travermünde . Om 22.00 uur aan boord van de Finnstar die om 3.00 s’nachts lokale tijd vertrok. Om 23.00 uur stond eten voor ons klaar.
Donderdag 29/5 de gehele dag varen. Dit als dank aan de KCK aanbieding in 2007
De maaltijden aan boord waren bij de prijs inbegrepen en was fantastisch.
Vrijdag 30/5 7.30 uur lokale tijd aankomst Helsinki. Eerst met de camper Helsinki verkent. Was nog rustig. Ze waren nog bezig met water de stad schoon te maken. Buiten de stad de camper geparkeerd en te voet Helsinki verkent. 6 uren door de stad gezwoegd. Er waren best leuke elementen in de stad aanwezig: de markt is opzichzelf iets bijzonders, veel eigen gemaakte producten in de verkoop en diverse kramen waar je gewoon een kop koffie met iets kon nuttigen.
De Russische kerk is een bezienswaardigheid op zich. Van de Russische wijk daaromheen kregen wij de indruk dat ze daar druk mee bezig zijn om dat te verwestersen. De haven ligt direct aan het centrum. Daarna doorgereden naar het 50 km oostelijk gelegen Porvoo. Overnacht op de camping Kokoniemie.
Zaterdag 31/5 Porvoo bezocht. Leuk oud stadje aan het fjord met veel gebouwen en huizen in oorspronkelijke stijl.
Galerieën en shopjes wisselden elkaar sterk af. Oude kinderhoofdjes bestrating door het hele stadje. Kerk, kerkplein en veel kerkhistorische gebouwen. Wij zagen hier voor het eerst een wasplaats voor de vloerkleden. Wassen, schrobben en mangelen. Het was voor de bevolking een gezellige bijeenkomst. Later hebben wij dit in Finland op meerdere plaatsen gezien. Verder over de E75 naar Heinola.
Hier hebben we gebruik gemaakt van een camping op een eiland. Mooie typische Findse omgeving: bossen, veel water en watervertier. Vanaf nu ging de zon ’s nachts nier meer onder.
tMaandag 2/6 verder gereden over de E75 naar Oulu. Een rit van 500 km door Finland. Toch geen vervelende rit. Het landschap is sterk glooiend en afwisselend met bewoning, bos en meren. Niet vervelend maar steeds weer opnieuw boeiend. Wel vervelend was hier dat onze bankpasjes niet bij elk benzine station geaccepteerd werden. Bij de meeste kon je alleen maar met Finse pasjes betalen of contant. De onbemande pompen accepteerden geen van mijn half dozijn verschillende passen. Dit heb ik al van meerdere Finland bezoekers gehoord.’s Avonds arriveerden wij op camping Nallikari in Oulu aan de Botnische golf.
Oulu is de grootste stad van Noord-Finland. Universiteit stad met veel hightech. Het heeft zowaar een strand en is daarmee een van de weinige Finse badplaatsen. Vanaf hier en verder is alles nog in winterse sferen: geen blad aan de boom en de wilgenkatjes beginnen net uit te komen.
Dinsdag 3/6 verder via de E75 naar Kemi. Deze plaats op onze manier ook verkend. Hier is weinig overgebleven na de oorlog.
Een kerk uit 1902 en een enkel gebouw. De rest is door de Duitsers in 1944 bij het verlaten platgebrand. Het is de belangrijkste industriestad van Lapland met 26.000 inwoners. In de haven ligt de ijsbreker Sampo die in de zomer dienst doet als restaurant. Na enkele uren hier te hebben vertoefd zijn we doorgereden naar Rovaniemi. Een stad aan de poolcirkel met 57.000 inwoners. Prachtige camping aan het water met zicht op de stad. Een moderne plaats met veel blokkendozen en hypermoderne overdekte winkelcentra’s. Het was hier heet: 25 graden.
Woensdag 4/6: de poolcirkel ! Prachtige sfeervolle winkels. Postkantoor met eigen stempel. Glasblazerij en restaurants. Alles in actuele kerstsferen. Het Santa Claus park is pas open vanaf 24 juni, dus daar waren we nog te vroeg voor.
Door naar Sodankylä. De aangekondigde dorpsschool activiteiten waren nog gesloten. Dan maar verder naar Ivalo. Prachtige tocht met afwisselend landschap. Veel sneeuw langs de weg en op de bergtoppen. Voor het eerst rendieren gezien en vraag maar niet hoeveel!!
Overnacht op de Ivalo camping, die het woord camping niet waard is. Wel een toiletgebouw en douche maar geen enkele manier om je camper te vullen en te ledigen.
Donderdag 5/6 Vanaf Ivalo de E 75 vervolgd tot Inari. Afwisselende rit met bevroren meren, bergen en bossen. 14 dagen eerder deden zie hier nog ijsvissen. Inari een mooi karakteristiek Samen dorp, laplands huisvlijt artikelen en een Samen museum. Van Kaamanen de 971 gevolgd tot Neiden/Kirkenes in Noorwegen.Dit is een zeer rustige weg met hier en daar een groep huizen en rendieren. Het landschap toont nu duidelijk winterse taferelen. Boeiend. Kirkenes nog gevist in de Barentszee, maar de vissen hadden het net zo koud als ik (3 á 4 graden maar wel droog). Overnacht naast het politie bureau met zicht op de fjorden en de kades van de hurtigruten.
Vrijdag 6/6 Van Kirkenes door naar Tana bru door een ruig en hoog poolachtig landschap. Via de E6 naar Karasjok langs de grensrivier met Finland. Hier is veel landbouw en voor Noorse begrippen zelfs zeer grote boerderijen. In Karasjok bij een sani zuil overnacht. Stroom uit de zuil getapt maar konden helaas geen netwerk verbinding krijgen.
Zaterdag 7/6 Eerst boodschappen gedaan. Alles is hier te koop. Grote supermarkten waar het voor de autochtonen een ware ontmoetingplaats is. Samen museum in Karasjok bezocht. Erg interessant hoe zij met de komst van de wegen hun oude gewoontes zagen verdwijnen. Voor 50 jaar terug woonden zij nog in de tippie’s.
Door een ruig landschap de E6 vervolgd via Lakselv naar Russeness. Op de Russenesscamping Nederlanders ontmoet die er voor de 25e keer waren van mei tot en met oktober, puur om te vissen. Het ANWB kampeergezelschap heeft deze veredelde parkeerplaats met voorzieningen ook aangedaan. Hier hebben wij van alles gehad: sneeuw, hagel, wind, regen, mist en jawel: zon.
Maandag 9/6 Noordkaap ! Door het poollandschap eerst naar het vissersdorp Honningsvag . Het was bitter koud maar wel droog. Dit is een vrij groot visserdorp met grote visafslag. De cruiseschepen meren hier ook aan voor de tocht naar de Noordkaap. De winkels zijn hier van 9.00 uur tot 16.00 uur zowel ’s zomers als ’s winters open. 12 km voor de Noordkaap Skarsvlag bezocht. Dit staat bekend als het meest Noordelijke vissersdorp ter wereld! Een idyllische omgeving met visserij, visafslag, kerstwinkel waarin ze cake bakten en een redelijke haven met kleine en grote vissersboten. Op naar de kaap, maar die lag in de mist.
Dinsdag 10/6 Overnacht op de Noordkaap. De middernachtzon was verscholen achter een wolkengordijn. Touringcars reden de hele avond en nacht af en aan. Mooie 3D film over de kaap werd hier getoond. Nu terug via Honningsvag, Russeness en de E6 naar Alta ( de grootste plaats van Finnmark) Vlak voor Alta zagen de bomen door de warmere golfstroom weer groen. 1 Week in een Poollandschap verkeerd. Vrij overnacht in Sørstraumen tussen de sneeuwhopen.
Woensdag 11/6 Naar de Lofoten. Ons Garmin Truusje liet ons binnendoor rijden. Moesten 2 pontjes over. Was wel veel korter en door een sterk wisselend fjorden landschap. De rechtse en bovenste eilanden van de Lofoten kennen veel landbouw. Overnacht bij een veerpont.
Donderdag 12/6 Andenes. De bovenste plaats van de Lofoten. Een kale, maar wel vriendelijk stadje. Bomen willen hier moeilijk groeien. Aangemeld voor een Walvis safari. Rondleiding door het walvis museum gekregen en een pil voor zeeziek. 2 uur buitengaats geweest. Kregen ons geld terug. Oorzaak: 5 meter hoge golven. Iedereen zag groen en geel en deden de visjes voeren. De kapitein vond het te gevaarlijk en dus geen walvis gezien. Overnacht bij het stadhuis van Andenes.
Vrijdag 13/6 Via Sortland en veerpont bij Melbu naar het onderste eiland de Lofoten. Prachtig weer met veel wind. Mooie visserdorpjes. Overnacht in Henningsvaer: een stokvis plaatsje. 1000 is maar 1 stokvis !
Zaterdag 14/6 Via Leknes naar Moskenes camping nabij de kade van de veerboot naar Bodø. Camping geheel gerenoveerd en heeft vanaf elke standplaats zicht op het Vestfjord. Hierin kun je zelfs een walvis ontmoeten. Wij hebben er de papegaaiduikers gezien. De tocht hiernaar toe via leuke visserplaatsjes Hamnoua en Reine gaat door een rotsachtig landschap.
Maandag 16/6 Å Het uiterste puntje van de Lofoten. Het geheel vormt één en al museum: visserij en stokvis vormen hier de hoofdmoot. Bij bezoek aan de Lofoten zeker een must. Geweldige parkeerplek ook voor campers.
Drie en een half uur varen naar Bodø. Doorgereden naar de Saltstraumen.Eb en vloed gaan met snelheden van 30 tot 40 km per uur door een 150 meter brede rotsformatie, een boeiend natuurverschijnsel. Geweldig visrijk gebied. Overnacht links onder de brug. Rechts moest je betalen.
Dinsdag 17/6 Via de 812 naar de E6. Hier hebben wij voor het eerst van ons leven elanden gezien. Na Mo i Rana via de E12 naar Zweden tot aan Tärnaby. Hierna over Hattfjelldal terug naar Noorwegen. Dwars door een rustig, bijna onbevolkt gebied met volle sneeuw bedekte bergtoppen. Vrij overnacht langs de E6.
Woensdag 18/6 Na 450 km bereikten wij Trondheim. Sinds Hamburg hebben wij niet zoveel verkeer gezien als na Verdalsøra. De oude hoofdstad van Noorwegen is een aanrader. Bij Lundamo benzinestation overnacht.
Donderdag 19/6 Via smalle dalen met hoge rotsmassieven naar Røros. Oud mijnen stadje op de Unesco wereld erfgoed lijst. Gras op de daken en veel galerieën en winkeltjes met huisvlijt en ook eigentijdse producten. Achter oude gevels complete warenhuizen. Overnacht op een camperplek achter het station.
Vrijdag 20/6 Van Røros naar Ransätter in Zweden. Garmin leidde ons over een 12 km lange, erg drukke, keurige onverharde weg naar de 62 in Zweden. Het Noorse gedeelte, de 26 gaat door een vrij uitgestrekt skigebied. Dit gedeelte met het eerste stuk van de 62, zeker 100 km, was bar slecht onderhouden.
Ransätter: een heuse Hollandse SVR camping. De enigste in Zweden. Hier overnacht bij Kop en schotel en daar dus de kortste nacht van 2008 doorgebracht.
Zaterdag 21/6 Vertrokken bij fam. De Kloet en doorgereden tot Karlstad via de E20 links om het meer, een mooie tocht. Vanaf het meer tot Göteborg is het landschap wat vlakker. Op de E6 bij afslag Varberg overnacht. Varberg is een prachtige vestingstad aan het Kattegat.
Maandag 23/6 Nu verder huiswaarts via Helsingborg – Helsingør. Snelweg om Kopenhagen richting Rødby – Puttgarden. De combikaart en de snelle veerverbindingen zijn beslist een aanrader. Weer overnacht op de camperplek Wildeshausen, waarna wij de volgende morgen huiswaarts keerden.
Terug in Rijssen hebben wij 6500 km gereden en 1500 km met de veerboten afgelegd.