Frankrijk-Spanje 2018

Frankrijk-Spanje 2018

Reisverslag Frankrijk-Spanje 2018

27 mei zondag

Kilometerstand: 69661

Om half tien vertrekken we vanuit Enter. Het is warm. Vandaag reikt de temperatuur tot 29 graden.

De reis naar Luxembourg verloopt goed. Om half twee komen we in Heiderscheid aan op de camperplaats “Fuusekaul”  49.87777 / 05.99355  De CP kost € 10,00 inclusief stroom. Alle sanitaire zaken zijn aanwezig, gratis. Je mag zelfs van de campingfaciliteiten gebruik maken, maar dan moet je wel een voetgangerstunnel door onder de N15 door. Lekker niets doen is een goed begin van de vakantie. En ’s avonds lekker kunnen kijken naar het sportjournaal, waar

Tom Dumoulin er niet in geslaagd is om eerste te worden. Hij wordt tweede in de Giro. Het belooft een warme nacht te worden.


28 mei maandag

De km.teller stond bij vertrek op 69661 en in Heiderscheid stond hij op 70047. Het betekent dat we deze rit hebben afgelegd in 386,4 km.

Kilometerstand 70047

Vanmorgen vroeg uit de veren gekomen. Het was warm en slapen lukt dan niet meer. Na ontbeten te hebben zijn we om 08.30 uur naar de sani-plek gereden om de wc te lgen, vuil water weg laten lopen en vers water getankt. Om 08.45 vertrokken richting Provins. Het was rustig op de weg. Met name de tolweg was heel rustig. Hier hebben we een flink eind over kunnen rijden en € 20.40 armer. De CP in Provins was moeilijk te vinden, maar het lukte toch. Aire Municipal, Chemin de Villecran.  48.56183 / 03.27953 Daar aangekomen bleek het een busstation te zijn waar de schoolbussen stonden te wachten op de kinderen. WAT EEN LAWAAI van de draaiende motoren. Dit deze ze natuurlijk om de airco te laten draaien.

De bewaking, twee vrouwen stonden al te wachten om € 8,00 te innen. Veel te duur voor deze CP zonder enige voorziening. Gelukkig kon ik nu zien dat het zonnepaneel werkte. De groene lichtje brandde.


Een uurtje later zijn alle bussen verdwenen en staan we op een mooie CP. Bij nader onderzoek blijkt dat er ook alle sani aanwezig is en dat er zelfs een wc is bij Tourist info.Wat hebben we ons vergist. ’s Avonds krijgen we een onweersbui en Binnegais is heel bang voor de bliksem en de donder.

Deze dag hebben we 356 km. gereden. De km-teller staat nu op 70403.

 

29 mei, dinsdag

Kilometerstand 70403

Vanmorgen vroeg vertrokken. Gewoon uitgeslapen. Gisteravond vroeg naar bed gegaan.

We gaan vandaag grotendeels over de tolweg. € 40,20 waren we hier voor kwijt.Om 12.30 zijn we in Châtres sur Cher aangekomen op camping municipal “Las Saules” Een prachtige gemeentelijke camping. 47 15’ 43.38” / 01 54’ 30.12”

Alle sani was aanwezig. Enkel het toiletpapier moest je zelf meenemen.

’s Middags de fietsen afgeladen want we gingen naar Intermârché, volgens Toos aan de andere kant van de hoofdweg. Ze had allen niet gezien dat het op 10 minuten afstand was vanaf het bord. Geen boodschappen dus. Maar gezien de voorraad die Toos altijd meeneemt is dat ook geen probleem.

We hebben deze dag 266 km gereden.

Oradour sur Glane

Kilometerstand 70669

Woensdag  30 mei. We zijn in Oradour sur glane aangekomen. Indrukwekkend moet deze plaats zijn als aandenken aan de tweede wereldoorlog. De camperplaats is eenvoudig. Air de Camping-Car Rue du Stade. 45.93567 / 01.02489 Je staat er gratis en er is wel een sanistation.

Er zijn in de WO 11 642 mnsen vermoord, doodgeschoten. En 328 huizen in brand gestoken. De vrouwen werden in een ruimte gebracht en er werd een kist met rookbommen aangestoken. De vrouwen renden in paniek naar buiten en werden daar opgewacht door de SS om doodgeschoten te worden. De foto’s hieronder spreken voor zichzelf. De latere president van Frankrijk, Generaal De Gaulle heeft dit dorp als oorlogsmonument aangemerkt als gedenkplek tegen de waanzinnige oorlog. We hebben die dag 144 km gereden.

 

 

  Les Eyzies-de-Tayac

Kilometerstand: 70879

We gaan vandaag grotwoningen bezoeken. We komen te staan op Aire de camping-car  Promenade de la Vezere 44.93791 / 01.01004 Er is wel een sanistation en de kosten bedragen € 6,00. We zijn in het gebied waar vroeger de Neanderthalers geleefd hebben in de grotten. Mooi om te zien hoe de mensen hier een paar honderd jaar geleefd hebben en in grotwoningen. We hebben deze dag 69 km. gereden. Een bezoek aan de grotwoningen kostte niets maar wilde je het museum bezoeken dan kostte het € 6,00 p/p

 

Rocamadour

1 juni

Kilometerstand 71023 We hebben 131 km gereden en zijn aangeland op Camping Le Paradis du Campeur in het plaatsje ‘l Hôpitlet. Net voor Rocamadour, want daar is een camping onmogelijk bij het rotsplaatsje.      Vanaf ‘l Hôpitalet gingen de bedevaartgangers zich verfrissen om de laatste 3 km. af te leggen naar RocAmadour.                                                                                              “Een bedevaartsplaats, na Lourdes zelfs de grootste in Frankrijk. Met een treintje bij avond naar Rocamadour gegaan. Prachtig mooi om te zien hoe alles verlicht is”

 

 

Saint Sylvestre sut Lot

2 juni

Kilometerstand: 71196 We hebben vandaag 131 km. gereden.

“Warm vandaag hier in st Sylvester sur Lot.op de camperplaats Ait de camping-car  aan de Avenue Jean Moulin. Het is een gratis CP en Intermarche naast de deur. Bovendien was de Lot niet ver. We dachten een boottocht te kunnen maken op de Lot, maar het seizoen is nog niet geopend. Wel lekker boodschappen gedaan bij Intermarche en even aan de Lot gekeken. Binnegais vond het allermooiste plekje onder de camper. Hij is ook even het water in geweest van de Lot

 

 

Bijna half tien, een mooie regenboog

SEISAN

3 juni

Kilometerstand: 71320

“We zitten op een camping in Seisan. Het was de bedoeling om in Auch op een camperplaats te gaan staan. Dit zou een voormalige camping zijn geweest. Wat een gedoe om er op te komen. Slagboom en eerst een kaartje kopen bij een automaat. € 8,50. Stroom moest € 4,00 kosten. Verder wel sani maar geen toiletten en douches. We zijn 19 km verder gegaan naar Seisan. Hier is de camping met acsi korting 17,00 Camping Domaine Lacs du Cascogne, 43.49400 / 0.57972 met alles erop en eraan. We hebben een mooi uitzicht.”,

 

 

Morgen zien we wel verder of we nog blijven of dat we verder trekken”,

“Vanavond lekker gegeten van de eigen gemaakte koeskoestonia met daarbij een lekker gerookte kipfilet.

Laruns

4 juni

Kilometerstand: 71471. We hebben deze dag  151 km. gereden. We zijn aangeland even voorbij Laruns, bij het Lac de Fabreges. Wat een mooie gedoogplaats. Wat een mooi uitzicht!!!!

 

“Heel vervelend allemaal. We hebben pech met de camper. De stroomvoorziening werkt niet meer in het huishoudgedeelte. Dan maar op zoek naar een garage. De dichtstbijzijnde is 29 km verder en is in Spanje. Daar gaat de zaak pas open op 16.00 uur. Wachten. De monteur heeft de zaak bekeken en weet niets anders te zeggen dan dat ik de motor draaiende moet houden om in het huishoudgedeelte stroom te hebben. Af een nieuwe huishoudaccu, maar die heeft hij niet. Terug naar Frankrijk, want de Spanjaarden verrekken om een woord Frans of Engels te ( kunnen)  spreken. In Laruns (Frankrijk) op een camping met stroom, maar geen eurostekkers.

 

 

 

Louvie-Juzon

4 juni (eigenlijk hadden we moeten overnachten bij het meer)

Kilometerstand 71542 we hebben deze dag 71 km. gereden. Het is slecht weer. Bijna de hele dag regen.

Dan maar 15 km verderop in Louvie Juzon naar een ACSI camping. De ANWB gebeld. Er komt hulp, maar niet eerder dan morgenvroeg. Afwachten en hopen op herstel. Om daarna verder te kunnen

“Wat een dag, gisteren, en wat een nacht. Geen stroom. Niente niets. Op de camping aangekomen blijkt dat ook 220 V niet werkt!!!!! De paal aangewezen door de campingbeheerster. Geen gas. Niet kunnen koken. Even later meet ik de stroompaal en het blijkt dat er geen stroom op zit. Andere paal gemeten. STROOM!!!! Maar kortsluiting in mijn bol.een schemerlampje brand. Verder niets. Slapen dan maar. In de morgen is de kortsluiting opgeheven en probeer ik de camperaansluiting voor de stroom\n Het werkt!!! We kunnen op campings verder als we maar aan de paal staan. Bij een camperzaak alles nagekeken. Accu stuk. Accu goed? Ze weten het niet en komen er niet uit. Een uur zoeken kostte niets. Service. Toen maar doorgereden richting het noorden. Spanje wordt uitgesloten vanwege de taal, ze verstaan geen Frans en Engels.

Mimizan

5 juni

Kilometerstand 71761 We hebben deze dag 290 km. gereden.

5 juni alleen maar regen onderweg naar Mimizan.

6 juni                                                                                                                                               Nu staan we in Mimmizan op club Marina, een mooie camping. ACSI 17,00                       44.20372 / W1.29106 EN. HET. IS DROOG !!!!!!!!!! We hopen op betere tijden.”,  We gaan herinneringen ophalen aan vroegere tijden toen we in Aureilhan 7 jaar gestaan hebben met de caravan.

 

6 juni

6 juni bij de tafel de vitrage eraf gehaald en gewassen. Ook de vitrage bij onze bedden gewassen. Tonia dan, bedoel ik. Met Binnegais naar het strand gefietst en verder lekken in de (eindelijk) zon gelegen bij de camper\n Later in de middag lekker gezwommen in het zwembad (overdekt) en daarna bij het buitenbad in” de zon gelegen. Een mooie dag, vandaag. Fietsen door een bijna niet meer herkenbaar Mimmizan Plage”

 

8 juni, We vertrekken uit Mimmizan en gaan een stuk landinwaarts, naar Pujols. Onderweg even bij Intermarche boodschappen gedaan, want het wordt, gezien het weer, tijd om te gaan BBQ-en.

 

Pujols

Kilometerstand 71970

We hebben deze dag 209 km. gereden.

We staan in Pujols 4 nachten, van 7 juni t/m 12 juni 44.39494 / 0.68733 ACSI  € 15,00  Caping Lot & Bastides.                                                                                                                Rond 14.00 uur zijn we op de camping aangekomen. We mochten niet overal gaan staan gezien de drassige grond. Maar we hebben ons plekje gevonden. Niet te ver van wc en douche en ook dicht bij de sani. Het uitzicht is mooi.”

“Een heerlijke avond. Windstil, droog. De hele camping is met led-verlichting mooi verlicht. Ook Pujols staat mooi in de schijnwerpers”,

“Echt vakantie!!!! 8 uur uit de veren. Half negen ontbijt, jawel met een eitje. We zijn vandaag 46 jaar getrouwd!! Toos heeft de was gedaan en ik heb vers water bijgetankt, vuil water geloosd en de wc geledigd. Nu aan de koffie. Straks met de fiets naar Intermarche. (Het bier is op) Middags lekker luieren, bakken in de zon\n Ik ben aardig rood geworden volgens Toos. kan het zelf niet zien. Het zwembad is heerlijk en een poging van mij om met de fiets naar Pujols te fietsen is halverwege gestaakt. Veel te steil. Zelfs met mijn turbo instelling en kleinste versnelling moest ik het opgeven. Dan gaan we maandag maar met de bus.”,

Vandaag, 11 juni. Mijn broer is jarig. 63 jaar. Dus vanmorgen even gebeld en hem gefeliciteerd. K..weer!!! Zwaar bewolkt. Bijna de hele nacht regen en in de verte onweer. Maar…… Het wordt iets helderder in de lucht. Zelfs stukjes blauw te zien. We hopen dat deze verandering doorzet. Vanmiddag met de bus naar de hoog gelegen Pujols.”,

“Pujols, een eeuwenoud stadje. Zelfs de put is gehalveerd omdat anders de auto’s geen doorgang hadden. Beslist de moeite waard om te bezoeken. Bovendien loopt er een gratis bus naar boven. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen”,

 

 

Montignac-Thonac

Kilometerstand 72091

Vandaag 121 km. gereden

Het is 12 juni. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het is geen vrijdag de dertiende, maar volgens mij is dinsdag de twaalfde bijna net zo erg. Vanmorgen opgestaan met regen. Onderweg knalt de koelkast uit haar voegen. Een cruciaal stuk van de deur is afgebroken. Hoe krijg ik dit weer voor elkaar. Na een uur zweten, want de temperatuur is goed en het regent niet meer, heb ik de deur weer kunnen repareren. Wel met duck tape. Het betekent volgens mij in elk geval een nieuwe deur, als dat tenminste kan. Het kan er allemaal wel bij op. Elektroblok is denk ik stuk. Daardoor werkt de luifel ook niet meer en nu ook nog de koelkastdeur. Wat staat ons te doen???? Verder met vakantie houden en op goed geluk maar KWW?? Of stilaan richting huis gaan en naar Averesch voor reparaties?? We moeten het maar eens met elkaar overleggen. In elk geval zijn we aanbeland in Thonac, in de Dordogne op camping la Castillonderie. 45.04094 / 01.11939 Een kleine camping waar je alleen de koekoek hoort en vissen kunt zien zwemmen in de vijver waar we zicht op hebben. Straks maar even uitzoeken waar we morgen heen gaan.

 

De camping is bijzonder rustig. Er staan veel Nederlandse mensen. In de vijver zie je grote vissen zwemmen”,

“Zoals ik al zei, een heel rustige camping. Geen geluid te horen. Alleen een heel enkele keer het gebrom van een,……………vlieg

We hebben besloten om rustig aan terug te gaan naar Nederland.

Chateauroux

Kilometerstand: 72091

We hebben deze dag 238 km. gereden

Woensdag 13 juni

Woensdag de dertiende. Wat een dag. Een beetje een scheurend geluid tijdens het rijden. Een gerommel achter in de garage……..dachten we. Gelukkig geen lawaai meer. Een eind verder een geklap…..We rijden op de A20, richting Chateauroux. Een klap en gesein van een paar auto’s die wijzen naar de achterkant. WE. HEBBEN. EEN  KLAPBAND. Dat kan er ook nog wel bij. Dus de ANWB  bellen We moeten zelf 17 bellen met de police national. Dan komt de veiligheidsdienst met 2 jeeps met grote knipperende veiligheidsborden op de auto’s om de helft van de weg afzetten. Even later komt de depaneur. We worden weggesleept. Bij de garage het reservewiel erop gezet. Kosten €  280,00. Maar we hoeven niets te betalen. De ANWB leeft met je mee. We waren maar 9 km. van de camping en staan daar heerlijk mooi. Straks even een paar foto’s maken. Camping Le Rochat Belle Isle 46.82386 / 01.69417 ACSI € 17,00

 

 

 

Pont Sainte Marie / Troyes

Kilometerstand: 72627

We hebben deze dag 298 km. gereden

14 juni

“Na een pechdag gisteren zijn we vandaag, tot nu toe, bespaard gebleven van ongelukjes. Het is bovendien mooi weer, maar we moeten in Pont-Sainte-Marie Camping Municipal de Troyes  48.31099 / 04.09721 ACSI € 19,50 Wel met de neus naar de weg gaan staan op de camping omdat het vanwege de vele regen erg drassig is. Ze kunnen ons er dan gemakkelijk uittrekken als we vast komen te zitten. Vanavond gaan we lekker BBQ-en………………… Het BBQ-en gaat niet door!!!! De reden…… het regent. Dan maar BBQ-en met de elektrische pan.  Smaakt ook goed. We hebben bij Super U mooi inkopen kunnen doen. Maar wat schetst onze verbazing: om de hoek van de camping, nog geen 100 mtr. is de Aldi. Natuurlijk ook daar even gekeken. Conclusie: de Aldi is goedkoper dan super U, dan Intermarche en Conforama. De bomen staan in de weg. We kunnen geen tv kijken en ik zie dus niet de openingswedstrijd Rusland-Saoedi Arabie. Wel gekaart. Canasta. Zien of ik nu een keer weer kan winnen.”,

 

 

 

Herderschied

Kilometerstand: 72958

We hebben deze dag 331 km. gereden.

15 juni

“Na 331 km. zijn we terug waar we begonnen zijn met onze eerste overnachting. In Heiderscheid op de camperplaats. Hier is nog plaats genoeg en we hebben stroom!!! Het weer is mooi. 23 graden C. Wat wil een mens nog meer. Enhhhh….Wel graag een camper die van alle kanten okee is. Maar ik heb vanmorgen Averesch gebeld. Ik kan maandag langs komen om te kijken hoe alles verder moet gaan. We wachten af.”

 

 

We hadden nog een nachtje in Neer 51.25797 / 06.00428 willen staan. Helaas, het is zaterdag en alle plaatsen zijn bezet. Wat te doen? we gaan naar de mooiste camperplek in Nederland.  ENTER !!!!  Maar eerst even asperges gehaald bij een echte aspergeboer. 3 kilo voor €  10,00

“We zijn na precies 3 weken, precies op de helft van de geplande 6 weken terug op ons vertrouwde nest. Maandag maar eens de totaalbalans opmaken van alle schade die we geleden hebben. misschien valt het mee en kunnen we nog een weekje Nederland er bij aan plakken. Het was wel een vakantie waar we veel gezien hebben en nog meer waar we veel beleefd hebben.

We hebben deze dag 390 km. gereden

Kilometerstand 73348 

Totaal gereden: 3687 km.