Portugal 2017 voorjaar

Portugal 2017 voorjaar

Dinsdag, 28 februari 2017 klokslag 09.00 uur samen met onze vrienden Bert en Trudie vertrokken naar het verre Portugal om daar een aantal weken door te brengen in alle rust en met aangename temperaturen. De reis voerde deze dag via Maastricht, Luik, de Ardennnen, Reims naarSaint Imoges, onze eerste overnachtingplaats. Onderweg veel sneeuw gehad in de Ardennen.  De camperplak in Saint Imoges is een hele mooie camperplaats. De plaats stelt niets voor. Er is zelfs geen bakker. Deze dag ongeveer 540 kilometer gereden.

Woensdag,1 maart 2017. Vertrokken van deze camperplaats en richting het zuiden gereden. Via Bourges naar beneden naar de volgende overnachtingsplaats in Bessines sur Gatempe, zijn een mooi plaatsje met de warme bakker en een shoarma boer, die we met een bezoek vereerden voor de inwendige mens. Bert bestelde bij de warme bakker de zeer gewaardeerde croissant amandel voor de volgende dag bij de koffie onderweg. Kilometerstand  ongeveer 1020 kilometer.

 Donderdag, 2 maart 2017. Weer verder naar beneden op weg naar de camperplaats onder aan de Pyreneeën in St.Jean Pied de Port. Onderweg op een mooi plekje genoten van een kopje koffie en de croissants a mandele van Bert.

In St. Jean Pied de Port aangekomen een plekje opgezocht aan de druk bezochte camperplaats. Heel veel Fransen op deze plek en we waren de enige Nederlanders. Direct na aankomst de wandelschoenen aangetrokken en een wandeling gemaakt naar het kasteel boven op de berg. St. Jean Pied de Port is de plaats waar veel pelgrims starten om de Pyreneeën over te steken naar Santiago de Compastella. Overal in  deze plaats kun je overnachten, waar de St. Jacobs schelp aan de deur hangt.

Vrijdag, 3 maart 2017

Vertrokken uit St. Jean Pied de Port en de pas over gereden naar Pamplona in Spanje. Onderweg even gepauseerd boven aan de top in de Pyreneeën met de bedoeling om hier koffie te drinken. Het waaide echter zo hard, dat Trudie bijna weg waaide toen zij uit de camper stapte. Besloten om maar een eindje verder te rijden voor de koffie. Via Pamplona, Logrono en Salamanca naar de camperplek in Tordessilas, zijnde een rustige camperplek zonder voorzieningen. Toen we daar aankwamen was het 4 draden, dus nog geen KBW (korteboksenweer)weer.

  

Zaterdag,4 maart

Vanaf de koude hoogvlakte doorgereden naar de SVR camping Alentejo Van Sibo in Evora Monte. Na weer een hartelijk welkom een plekje op deze mooie voor ons bekende camping gevonden en al direct deelgenomen aan een happy hour, verzorgd door Sibo voor alle campinggasten. Op de camping blijven we een aantal dagen staan om bij te komen van de reis. ’s Avonds met de taxi naar Evora Monte om daar bij Moeke in een ongezellig restaurant uit eten te gaan.

 

Zondag, 5 maart

Deze dag een beetje bijgekomen en in de middag een wandeling gemaakt in het achterland van ongeveer 8 km.

Maandag, 6 maart

Het weer wordt al beter en we leven weer voor een groot gedeelte buiten. Nog geen KBW weer, maar de verwachtingen zien er goed uit. Hieronder wat gevleugelde vrienden die we konden fotograferen.

    

Dinsdag, 7 maart

 Stralend mooi KBW weer 24 graden. Een wandeling gemaakt naar het verlaten station van Evora Monte. Dit was een wandeling van 6 km. ’s Avonds samen met Bert en Trudie pannenkoeken gebakken en gegeten.

Woensdag, 8 maart

Samen met Bert op rooftocht geweest en weer naar het verlaten station gelopen om uit een aantal bielzen wat antieke spijkers te halen. Verder nog met de metaaldetector aan de gang geweest, maar alleen wat oude troep aan getroffen. In de middag weer een happy hour op de camping met een gevarieerd gezelschap van Hollanders, Denen, Engelsen en Duitsers.

Donderdag, 9 maart.

Vandaag zitten te lanterfanten. Stralend mooi weer. Bert was slecht te passe en er werd dus geen spelletje (Skip-o) gedaan.

Vrijdag, 10 maart.

Alweer een dag zonder hoogte punten. Henny heeft samen met Trudie een wandeling gemaakt en ik heb me bezig gehouden met een beetje houtsnijwerk. ’s Avonds weer gezellig met z`n vieren doorgebracht. Als avondeten werd door Sibo een pizza gebakken, die we met smaak opaten.

Zaterdag, 11 maart

Vertrokken van de camping van Sibo naar de kurkfabriek in de buurt van Evora Monte. Hier werden door  mij en Bert een kurken pet gekocht en |Henny kocht twee kurken tassen. Hierna  samen met Bert en Trudie de Intermarchee in Evora bezocht om inkopen te doen. Getankt  en van hieruit scheiden onze wegen en gingen we elk naar een andere locatie. Wij reden naar Monte da Ribeira, zijnde een camperplek in de bedding van een rivier. Bij deze camperplaats is een restaurant, waar je volgens andere camperaars goed kon eten, wat we dus die avond ook hebben gedaan. Toen we op deze plek aan kwamen hebben we voor die avond al vast het eten gereserveerd. Bleek, dat toen we wilden gaan eten, dat er een Belgisch echtpaar ons eten op at. We moesten wat langer wachten, maar kregen uiteindelijk toch een bord vol met vlees en frites en sla.

Zondag, 12 maart.

Vanaf deze prachtige camperplaats een wandeling gemaakt langs de rivier en ons vermaakt met niets doen .

Maandag, 13 maart.

Vertrokken van deze camperplaats richting Mante Rota. Gereden via een route door de bergen. Op Manta Rota aangekomen bleek er nog juist 1 plek beschikbaar was. Tegenover deze plek stond een Duits echtpaar, waarmee we aan de praat kwamen, waarbij we vertelden, dat we graag aan de rand wilden staan met uitzicht op de duinen en de zee. Verder deze dag een wandeling langs het strand. Hierna de metaaldetector bij de horens gevat en een stuk strand afgezocht, waarbij ik al gauw zo’n 10 euro aan muntjes bij elkaar scharrelde. Net toen ik terug wilde gaan naar de camper kwam er een Range Rover over het strand naar mij toe gereden met twee bosjaagr’s. Mij werd direct te verstaan gegeven dat ik verkeerd bezig was en dat het in heel Portugal verboden was om te zoeken met een metaaldetector. Ik moest terstond het strand verlaten. Toen ik die bosjaagr’s vertelde dat ik een gepensioneerde bosjaagr was, bonden ze wat in en legden uit, dat je alleen met een vergunning in Portugal mocht zoeken. Deze kon ik aanvragen bij het ministerie van Archeologie. Nadat ik weer terug was gekomen zijn  we uit eten gegaan bij een restaurantje vlakbij de camperplaats. Soep vooraf, een bord met een karbonade, een kippenschnitzel en een biefstukje, patat en salade een glas wijn en een toetje voor 10 euro.

Dinsdag, 14 maart

Nadat we net hadden ontbeten, klopte de Duitse buurman op ons raam en maakte er ons op attent, dat er een plek  was vrijgekomen aan de rand. Hierop werd door Henny de plek in genomen met twee stoeltjes en  werd de camper direct verplaatst. We hadden nu een plek die we graag wilden hebben met een heel mooi uitzicht. In de middag weer vanaf de camperplaats een strandwandeling gemaakt.

Woensdag, 15 maart tot dinsdag 21 maart.

OP deze plek hebben we een volle week gestaan met veel wandelingen langs het strand en in het achterland.

De dag van de verkiezingen. In de middag een strandwandeling naar Altura en daar op een terras een cappuccino gedronken. Totaal 6 kilometer. Voor de verandering ’s avonds uit eten.

Dinsdag, 21 maart.

Naar aanleiding van de weersverwachting dat het wat slechter werd, zijn we verhuisd naar de camperplek in Falesia, die van alle gemakken is voorzien.

Hier hebben we Bert en Trudie weer ontmoet, die hier al een paar dagen hadden gestaan. Op woensdag zijn we uit eten geweest met Bert en Trudie, die de volgende dag vertrokken richting het noorden. Op vrijdag hebben we een wandeling gemaakt naar Villa Moura, zijnde het Sant Tropez van Portugal. Hier mijn eerst sardientjes gehad. Op de camperplaats zagen we opeens oude bekenden over de camperplaats lopen. Albert en Geeske uit Friesland. Deze hadden we voor 2 jaar geleden ontmoet tijdens de terugreis uit Portugal. We kwamen ze onderweg verschillende keren tegen en kwamen met elkaar in contact. Met hen op zaterdagavond uit eten geweest in een restaurant vlakbij de camperplaats. Veel gelachen die avond over en met eigenaresse van dat restaurant. Zondag, storm, hagel en regen en wel zodanig, dat we de hele dag binnen moesten blijven. Op maandag weer KBW weer en weer wandelingen gemaakt naar het strand. Dinsdag weer een mooie zonnige dag met ook weer een bezoek aan het strand.

Woensdag, 29 maart.

 Vertrokken uit Falesia en nadat we eerst gas hadden getankt en inkopen hadden gedaan in het shoppingcentrum van Albufeira, aangeland op de camperplaats van Mikki in Pera. Dit is een prachtige oase camperplaats in de rimboe met van alle gemakken voorzien.

Op deze camperplaats een mooie plek uitgezocht. We vielen al gelijk met de neus in de boter want Arno verkocht zoute haring, die hij had meegenomen uit Holland. Verder kennis gemaakt met Ed en Bertie uit Limburg onder het genot van een glas wijn. Een dag later kwamen we Herman en Cobi tegen. Dit is een stel uit Friesland, waar we voor twee jaar geleden met pasen aan een paasmaaltijd hadden gezeten. De volgende dag met de fietsen van Herman en Cobi naar het strand gefietst en daar op een terras gezeten. Op zaterdag, 1 april genoten van vis en chips die Arno had gebakken. Op maandag wat inkopen gedaan bij de Aldi. Een buurman vertelde ons, dat dit maar 20 minuten lopen was. Daar kwamen we al gauw achter dat zijn 20 minuten voor ons 3 kwartier was. Bleek 4 kilometer te zijn. Op de terugweg gepakt en gezakt met boodschappen brak tot overmaat van ramp een riem van de rugzak. Toen we op de camping terugkwamen hadden we de knollen op. Op  dinsdag piri piri gehad die weer door Arno was gebakken. Piri Piri is een platte gebakken kip. Op donderdag 6 april in de buurt de zandsculpturen bekeken en ’s avonds weer een maaltijd van Arno.

Zaterdag, 8 april verzorgden Albert en Geeske een BBQ, omdat ze beiden jarig waren. Op maandag 10 april zijn we bij Mikki weggegaan en hebben een tussenstop gemaakt op de camping van Sibo in Evoramonte.

Omdat we van de kinderen hadden gehoord, dat ze op 1e paasdag met  allen bij elkaar wilden komen, besloten we om als verassing hierbij ook aanwezig te zijn. Via de camperplaats aan de snelweg in Spanje gereden naar het pelgrimklooster in de Pyreneeën. Hier op de grote parkeerplaats een plekje gezocht voor overnachting. Het klooster bezocht en daar kennis gemaakt met een Hollander die daar als vrijwilliger werkte en de pelgrims de weg wees voor een slaapplaats. Een bijzondere ervaring als je aan de praat komt met mensen van over de hele wereld, die de pelgrimtocht maken van Saint Jean Pied de Port in Frankrijk naar Santiago de Com Pastella in Spanje. Een wandeling van ruim 800 kilometer. Verder in de avonduren nog een RK mis meegemaakt voor de pelgrims in het klooster. Dit was echter in het Spaans, zodat we er niets uit wijs konden worden.

De volgende dag de weg naar huis vervolgd en een plek gezocht op een hagelnieuwe camperplaats in Bergerac met aangrenzend een mooi wandelpark. De volgende dag naar de SVR camping van Sam en Marieke in Bois Girault in Frankrijk. Met onze camperclub gaan we eind juni hier 10 dagen fietsen. Hier een nacht doorgebracht en vervolgens de volgende dag naar Bouillon in de Ardennen in België.  Op 1e paasdag de kinderen verrast met onze aanwezigheid.