Portugal 2014

Portugal 2014

Portugal 2014

Zaterdag, 15 maart. 0000km

Na nog een kop koffie in huis zijn we op pad gegaan naar het zonnige zuiden (Portugal). Onze eerste stop en tevens overnachting was Harelbeke in België. Vlak bij deze camperplaats met stroom en sani was een tankstation, waar je voor Nederlandse begrippen voordelig kon tanken. 1.22 euro per liter. Voor een Belgisch patatteke moesten we echter wel een half uur lopen, maar dat was geen bezwaar.

Zondag, 16 maart. 0324 km

Richting Parijs en daarna naar onze 2e stop en overnachtingsplaats Argonton sur Creuse. Omdat het zondag was de reis zonder problemen en zonder files in Parijs. Van de smog dat op het nieuws werd vermeld hebben we niets gemerkt.In deze plaats aangekomen bleek op de camperplek waar we al vaker hadden gestaan kermis was. De tom tom wees ons naar een andere plek een eindje verderop op een grote parkeerplaats aan de rand van het stadje. Hier was geen sani. Overnachting was gratis. De sani is te vinden in het centrum bij de oude plek. Hieronder enkele foto’s van dit mooie stadje. Tot aan Argonton sur C. 42 euro aan tol betaald. Hierna gaat de reis tolvrij verder.

  

Richting de Pyreneeën naar St.Jean Pied de Port. Tot aan Limoges nog snelweg, maar  dan via binnenwegen naar het zuiden. Prima wegen en zeer rustig. Deze plaats is bekend omdat het de startplek is van  pelgrims die naar Santiago de Compastella lopen.  Hier vind je veel hostels, waar je als wandelaar kunt overnachten. In deze plaats een camperplek met sani (geen stroom) kosten 5,50 euro. Op de foto een pelgrim gesproken, die uit Italië kwam en in Parijs was gestart met de pelgrimstocht. Over deze afstand had hij 30 dagen gelopen. Verder op deze camperplek een stel gesproken uit  Lemmer. Dit waren in onze ogen echte camperaars. Waren al 25 jaar aan het camperen en hadden met hun eigen camper een reis gemaakt door Amerika. Camper op de boot en zelf met het vliegtuig. Verder hadden  ze een reis gemaakt naar China vanuit Nederland. Ze hadden er een half jaar over gedaan en 30000 km gereden. Heel bijzonder.

                           

   Dinsdag, 18 maart 1390 km

Over de pas naar Spanje via Pamplona naar Palencia op de bekende camperplek. De afstand is ongeveer 379 km en is goed te doen over een rustige weg. De pas is op een aantal plaatsen smal en je dient dus goed te letten op tegenliggers, waar je dan stapvoets elkaar moet passeren. Als het mooi weer is, is het een prachtige route, waar je onderweg veel pelgrims achteropkomt, die dezelfde route lopen. De camperplek in Palencia is met sani en is gratis. Zorg er voor, dat je bijtijds aankomt, want het is hier altijd heel erg druk met komende en vertrekkende campers. Kom je aan en de plek staat vol met campers en geparkeerde auto’s, wacht dan een paar uur, want ’s avond zijn de auto’s voor een groot gedeelte verdwenen, zodat er weer plek is. Naast deze camperplaats een mooi park waar je een wandeling kunt maken. Op deze plek een stel Zweden gesproken die al een half jaar onderweg waren. Waren levensgenieters en brachten de tijd door met schilderen. We kregen van hun een zelf geschilderde aquarel van een bootje die aan het strand lag van Feragudo in Portugal. Zie bijgaande foto van het bootje en het Aquarel. We konden dus niet achterblijven en hebben hen een paar klompjes gegeven met onze naam. Van het 1 kwam het ander en van onze kant kwam de uitnodiging om bij ons te overnachten met de camper als ze in Holland komen, waarna wij de uitnodiging kregen om bij hun te overnachten als we richting Noorwegen zouden gaan.

           

Woensdag, 18 maart 1786 km

Van Palencia naar Everamonte naar de SVR camping van Sibo. Deze camping, waar we al een aantal keren zijn geweest ligt aan de weg van Estremoz naar Evora. Niet de tolweg maar de weg binnendoor. Ongeveer 4 km voor Evora Monte. Camping wordt aangegeven door bordjes. Hier aangekomen weer hartelijk door Sibo ontvangen. ’s Middags een samenkomst van camperaars bezocht en hier weer veel ervaringen uitgewisseld met andere campinggasten. Op deze camping blijven we een aantal dagen staan om bij te komen van de reis.

Donderdag, 19 maart.

De hele dag liggen lanterfanten. Een korte wandeling gemaakt en verder lekker niets doen. Nog even met de metaaldetector wezen piepen. Resultaat een oud Portugees muntje (20 centavos) en twee musketkogels.

Vrijdag, 20 maart.

Een lange wandeling gemaakt in het achterland van de camping. Duur 2,5 uur en ongeveer 10 km. In de middag weer met de detector op pad in het weiland naast de camping, samen met de zoon van Sibo de campingeigenaar. Weer een paar musketkogels en een oude Portugese munt uit 1757 gevonden.

Zaterdag, 21 maart  2316 km.

De camping van Sibo verlaten  en via Evoramonte naar Monzarat gereden. In Evoramonte nog even bij een oud antiek winkeltje enkele spulletjes gekocht voor weinig. Bij het verlaten van dit winkeltje zagen wij, dat er een eindje verder in de straat de zogenaamde platte kippen werden gebraden. Dit is een Portugese specialiteit, waarbij de kip in zijn geheel plat wordt geslagen en dan wordt gegrild. Hier zo’n apparaat gekocht en heerlijk opgesmikkeld met patat en sla. In Monzarat aangekomen, onder aan de kasteelmuur een mooie camperplaats (gratis) gevonden met een fantastisch uitzicht. Het kasteel met het kleine dorp bekeken. Hier de nacht doorgebracht.

    

Zondag, 22 maart  2366 km.

Na de koffie vertrokken naar de camperplaats Mina de Sao Domingos, alwaar ook een mooie camperplaats is aan een stuwmeer. Deze camperplek is gratis en zonder voorzieningen. In het dorp staat een sanizuil waar je voor 2 euro water kunt verversen en je wc leeg kunt maken. Hier een wandeling gemaakt. Nog even met de detector aan het piepen geweest, waarbij een aantal euromunten en een weer een oude Portugese munt werden gevonden.

Dinsdag,  24 maart 2456 km

Vertrokken uit Mina de Sao Domingos en naar de Algarve gereden naar de plaats Manta Rota. Hier  weer een mooie camperplek met alle voorzieningen. Kosten 7 euro met 12 uur stroom. De middag doorgebracht aan het strand. Tot nu toe hebben we vanaf het vertrek uit Rijssen alleen maar mooi weer gehad. De bedoeling is om hier een aantal dagen te blijven staan. Deze dagen hier mooi weer gehad met een regenbui in de nacht. Op het strand lag het geld voor het oprapen. Ik schat, dat ik met de metaaldetector wel zo’n 60 mumtjes heb gevonden met een totaal bedrag van ongeveer 20 euro. Enkele mooie strandwandelingen gemaakt en vrijdagavond wezen eten in een plaatselijk restaurantje, waarbij we met de neus in de boter vielen, daar er die avond een Fado avond was georganiseerd. Dit was een mooie ervaring.0 muntjes heb gevonden met een totaal bedrag van ongeveer 20 euro. Enkele mooie strandwandelingen gemaakt en vrijdagavond wezen eten in een plaatselijk restaurantje, waarbij we met de neus in de boter vielen, daar er die avond een Fado avond was georganiseerd. Dit was een mooie ervaring.

           

Zaterdag, 29 maart 2552 km

Na veel strand en zee het binnenland ingereden naar een camperplaats, die volgens het visitekaartje alle gemakken was voorzien in Messines.  We wilden daar een wasje  doen en omdat de weersberichten slechter werden, wilden we voorzien zijn van elektra, wifi en sani.Daar aangekomen bleek, dat er geen stroom was, geen wasmachine en tot overmaat  van ramp bleken de douches ook nog niet te werken. Na een hevige regenbui, waarbij de plek waar we stonden veranderde in een zwembad hebben we de camper aangetrapt en zijn een eindje verder gereden naar de camping van Thea en Bert in Sao Marcus de Serra, waar we wel alle voorzieningen hebben. Bij aankomst de stoeltjes naar buiten, maar deze stonden nog niet buiten of het begon te regenen. Kon je maar in de toekomst kijken, dan waren we niet naar deze camping gegaan. Kommer en kwel alleen maar regen, regen en nog eens regen. Zoveel, dat het groen achter onze camper omgetoverd werd in een snel stromende rivier. (zie foto’s) De plannen waren om disdag hier weg te gaan, maar door de vele regen was het niet verstandig over de 5 kilometer lange zandweg te rijden. Nog een dag gewacht en woensdag vertrokken naar een camperplaats  Motorhome Friends in Cientieira. Na aankomst gelijk een lange wandeling gemaakt. We wilden naar een nabijgelegen kasteel en we misten een bordje, zodat we verkeerd uit kwamen. Vanwege de vele regen konden we de rivier niet oversteken en er zat niets anders op om door te lopen naar het dichtstbijzijnde dorpje, waar we eerst een restaurantje hebben opgezocht om een hapje te eten. Inmiddels was het al donker geworden en bij navraag bleek, dat we nog 3 kilometer moesten lopen naar de camperplaats. Moe en voldaan en met stramme beentjes kwam we uiteindelijk bij de camper aan.

 

Vrijdag, 4 april.

Vanaf de camperplek bij Pedro en Mireille naar de camperplaats in Felesia gegaan. Hier troffen wij een geweldige camperplek aan met wifi en alle voorzieningen tegen een betaalbare prijs (8 euro all in)  en 500 meter vanaf het strand. Hier een nacht gestaan en de volgende  dag naar Albufeira gereden en daar hebben we Henny en Bert en Gerrie en Reiner ontmoet, zijnde een stel vrienden die daar een appartement hadden gehuurd. Hier de dag met hen doorgebracht, een strandwandeling gemaakt en samen wezen eten. De nacht hebben we geslapen op een parkeerplaats bij het appartement.

Zondag, 6 april.

Weer terug naar de geweldige plek in Felesia. “s Middags kwamen de vrienden bij ons koffie drinken hebben we samen gegeten in Villa Maora. Wij zijn vervolgens lopend (6 kilometer) langs het strand weer naar de camper gelopen. Op deze camperplaats gebleven tot dinsdag.

Dinsdag, 8 april.

Daar het mooi strandweer was zijn we gegaan naar de plaats Ferracudo, alwaar een mooie plek aan het water is en waar altijd veel campers staan. Onderstaand foto’s geven weer vanuit de camper gezien.

Woensdag, 9 april

Wakker geworden met een harde wind en wat bewolkt weer. De camper gestart en naar Portimao gereden, waar we nog even een winkelcentrum hebben bezocht waar ook de Primark was gevestigd. Hierna naar Silves gereden naar de nieuwe camperplek met ook alle voorzieningen.De volgende dag visite gehad van onze vrienden Bert, Hennie,Gerdie en Reinder. Met elkaar gewandeld en daarna gegeten in een restaurantje.

Vrijdag 11 april.

Vanuit Silves vertrokken naar Marinha, zijnde een gedoogplaats zonder voorzieningen aan het strand. Hier een stel kennissen ontmoet Popko en Korrie uit Sleen. Dit stel hebben we al vaker ontmoet in Portugal. Hier een mooie wandeling gemaakt over de kliffen. Op zaterdag hier weer vertrokken naar Ferracudo, omdat we daar een rommelmarkt wilden bezoeken. Door Henny werden hier weer een aantal kippen aan haar verzameling toegevoegd.

Henny op een gewaagde plek.

Hoe zo relaxen.

Als je goed kijkt kun je mij zien op het strand aan het piepen.

Wat denk je van onze romantische plek om te eten????

Zondag, 13 april.

Vanaf Ferracudo weer vertrokken naar Felecia een fijne plek waar we nu al voor de 3e keer staan. Op maandag naar het strand geweest en daar nog wezen piepen (zoeken met de metaaldetector) Enkele muntjes gevonden. Tot nu toe nog steeds mooi weer. Morgen, woensdag, 16 april  vertrekken we naar onze laatste plek in Portugal Manta Rota.

Woensdag, 16 april

Aangekomen met stralend mooi weer in Manta Rota. Nog net een plek kunnen vinden, daar het voor de spanjaarden vakantie was en de camperplek overvol was.  Die dag een lange strandwandeling gemaakt. Tot zaterdag de tijd doorgebracht aan het strand. Zaterdag vanaf deze plek vertrokken richting huis en onze eerste stop was Caceres in Spanje. Daar aangekomen was de camperplaats overbezet en via een vriendelijke fransman die voor ons aan de kant ging konden wij daar staan. Hier de avond doorgebracht in de middeleeuwse stad en hebben we een Spaanse processie meegemaakt. Wat een poppenkast maken die lui er van. Hier hebben we in een Spaans restaurant gegeten.  Met handen en voeten onze bestelling aan de ober doorgegeven. Hij kon namelijk geen woord engels. Zondag doorgereden naar Palencia, zijn de camperplaats waar we op de heenreis ook hadden gestaan. Maandag doorgereden naar Frankrijk naar Vieux Boucau les Bains. Dit is een mooie camperplek aan de kust. Hier een rondwandeling gemaakt en de volgende dag naar Villedomer, zijnde een klein Frans dorpje met een mooie rustige camperplaats. Tot nu steeds mooi weer. Woensdag gaan we naar Harelbeke in Belgie en donderdag zijn we weer thuis.