Portugal 2010

Portugal 2010

We hadden al een aantal keren tegen elkaar gezegd, dat we wel eens een paar weken de winter zouden willen ontvluchten om naar Portugal te gaan. Tijdens een bezoek van Bert en Trudie Meijer kwam dit onderwerp weer eens ter sprake,  waarna Trudie en Bert ons voorstelden om samen naar Portugal te reizen. Aldus geschiedde en op zondag, 21 februari werd de camper gestart en de neus in de richting van Portugal gezet. Bert had al van te voren een reisschema opgezet en de eerste overnachting zou plaats vinden in Harelbeke een plaatsje onder Gent. (gps N50.842295 O03.31003c) Betrof een gratis plek met stroom. Verder niet veel bijzonders. Vlak in de buurt een frietkraam. Helaas kwamen we daar de volgende morgen pas achter.

Harelbeke

Maandag, 22 februari.

Na het ontbijt werd de reis vervolgd en reden we naar Lamotte Beuvron (gps N 47.54461 O 0184888c) zijnde een plaats onder Parijs. Een gratis camperplaats met Sani voorzieningen. Hier wilden we ’s avonds gaan eten doch we konden niets geschiktst vinden. Trudie veraste ons hierna met een voortreffelijke maaltijd met veldsla, boontjes, mais en gebakken aardappeltjes en een stukje kunstvlees.

Lamotte Beuvron

Dinsdag, 23 februari

Vervolging van de reis naar Chateau l’Eveque, waar we op een kleine gratis camperplaats aankwamen met een openbaar toilet en Sani voorzieningen. Betrof een oud stadje met een kasteel. Gps N 45.24472 O 0068743c.

Onderweg hier naar toe hebben we een plaats aangedaan, waar in de 2e wereldoorlog door de Duitsers een ware slachting is aangericht.  672 kinderen en vrouwen werden hier vermoord door de Duitsers. Deze werden in de kerk gedreven, waarna deze in brand werd gestoken. Vervolgens werd het hele dorp in brand gestoken. Het dorp werd niet meer herbouwd en is zo gebleven na deze verwoesting. Het is nu een monument. Zie foto’s Hier voor de eerste keer buiten gepicknickt samen met Bert en Trudie.

Woensdag 24 februari

Deze dag doorgereden naar St. Jean Pied de Port, zijnde een plaats op de grens met Spanje aan de voet van de Pyreneeën. Hier is een grote camperplek (kosten 5 euro) met sani voorzieningen (gps N 43.16502 O 01.23182c)Vlakbij deze camperplek een grote supermarkt waar alles te koop is. Op deze plek troffen we een Rijssenaar, Gerrit Teunis, die op de terugweg was uit Portugal. Hij had hier 5 weken slecht weer gehad.

Donderdag, 25 februari.

Daar het mooi weer was werd besloten om de Pyreneeën via de pas over te steken en door te rijden naar een camping bij het plaatsje Riaza in Spanje. Omdat er in deze omgeving niet veel camperplaatsen zijn hebben we de nacht doorgebracht op camping Riaza. Op de camping was niet veel te doen. Kosten 15 euro met stroom.

Vrijdag, 26 februari.

De camping verlaten en de neus van onze campers werd weer gericht op het zuiden. In Caceres, zijnde een oude plaats met een mooi centrum

De camperplaats GPS N 39.48017 O 636867 opgezocht. We waren net op tijd, want er waren nog twee plaatsen over. Hier onze campers ververst met schoonwater, etc en s’ avonds een wandeling gemaakt in de oude stad.

Zaterdag, 27 februari

De weg vervolgd naar de camperplaats Mina de Sao Domingos  (gps N 37.67308 W 07.50312) Dit is een prachtige plek aan een meer. Sani is wat behelpen. Er was maar 1 openbaar toilet op de camperplaats, waar je water kon halen en je toilet kon ledigen in de put.  De naam van het dorp zegt het al! Het heeft/had zijn naam te danken aan de kopermijn, die naast het dorp ligt. Dat is nu een ruïne. Het dorp ziet er wat ouderwets uit en dat is het in feite ook, maar het is wel voorzien van een prachtig toilet gebouw met alles er op en er aan. Zo kon je hier gratis douchen. In de school was een lokaal gereserveerd voor een ieder die maar wilde om gratis te internetten. Was geopend van 14.00 uur tot 20.00 uur. In het dorp verder een heel klein winkeltje waar je eenvoudige boodschappen kon doen. Op deze plek, waar veel Engelsen en Nederlanders stonden. Hier 3 dagen gestaan.

Op deze plek hebben we afscheid genomen van Bert en Trudie. Zoals van te voren was afgesproken zouden we elkaar in Portugal los laten om onze eigen weg te gaan. Uiteraard met elkaar afgesproken, dat we contact hielden en indien er zich problemen zouden voordoen, elkaar te helpen.

Dinsdag, 2 maart.

Van een paar Hollanders hadden we gehoord, dat er in Castro de Verde een splinternieuwe gemeentecamping zou zijn met alle voorzieningen o.a.wifi. Kosten all in 8 euro. Omdat Henny een wasje wilde doen hebben we hier 2 dagen gestaan, mede gezien het feit, dat het deze twee dagen aan 1 stuk regende. We spraken op deze camping Hollanders, die al 6 weken in Portugal waren en zes weken niets anders dan regen hadden gehad. Een dag dus om dingen te doen, die je met mooi weer niet doet.

Woensdag, 3 maart 2010

Nog steeds geen Kbw(korteboksen weer) Regenen en nog eens regenen. Besloten om hier maar op deze camping te blijven, daar we hier internet hadden.

Donderdag. 4 maart

Na een volledige sani (voor niet ingewijden de wc pot geleegd en water ververst) gereden naar Monte Da Ribeira. Vanaf Castro de Verde richting Tavira vie een mooie weg ( nr. 397). Onderweg bij een brug over een rivier in dit dorpje de nacht doorgebracht aan de oever van de rivier, alwaar een aantal campers stonden. Hier was een restaurant, waarvan we later hoorden je hier voor weinig geld prima kon eten. Je moet dan wel eten wat de pot schaft. Hier nog een wandeling gemaakt. Het weer was redelijk en nog een poosje buiten gezeten. Op deze plek bijna vast gezeten met de camper, daar we te dicht bij de oever van de rivier kwamen. Gelukkig na wat heen en weer rijden er toch uitgekomen.

Vrijdag, 5 maart

Bij het wakker worden regende het weer een beetje en zijn we doorgereden naar Castro Marin, zijn een camperplek met sani. De camperplek was vol, maar een eindje verderop op een grote parkeerplaats was voldoende ruimte.

Zaterdag, 6 maart.

In Castro Marin het kasteel bezocht en bekeken en hierna het campertje weer aangetrapt, waarna we naar Monte Gordo zijn gereden, alwaar we op een camperplek aankwamen, vlak achter de duinen. Op dat moment was het droog en direct maar een strandwandeling gemaakt.

’s Avonds een hapje gegeten in een restaurant. Na het verlaten van dit restaurant een hoosbui, zodat we weer mooi nat in de camper aankwamen.

Zondag, 7 maart. Mooi weer en weer een lange strandwandeling gemaakt. Lekker luierend de dag doorgebracht.

Maandag, 8 maart

Slecht weer. Om de tijd wat door te komen naar een internet cafe geweest en daar de mails doorgenomen en beantwoord. ’s Avonds voor de eerste keer vis gegeten in het visrestaurant heel dicht bij de camperplek. Sardientjes met Kabeljauw!!!

Dinsdag, 9 maart.

Mooi weer. Voor de eerste keer op de fiets naar de Lidl  in Vila Real en daar boodschappen gedaan. Hierna weer een bos en strandwandeling gemaakt.

Woensdag. 10 maart.

Redelijk mooi weer. De dag doorgekomen met houtsnijden en slap ouwehoeren met de buurman. Henny is voor 5 euro naar de kapper geweest samen met de buurvrouw . (Kon je ook wel zien) ’s Avonds gegeten in een restaurant met live muziek uit de jaren 60. ( Kosten 9.50 euro all in)

Donderdag, 11 maart

Een bewolkte dag, maar wel droog. De zaak bij elkaar gepakt en vertrokken naar Quarteira, alwaar we terecht kwamen op een plek direct aan het strand met ruim zicht over de zee. Hier weer diverse schelpen gevonden.

Vrijdag, 12 maart

Vandaag Korte Boksen weer. Volop zon met een aangename temperatuur. Dorp in geweest en op terras gezeten en hier weer gebakken sardientjes gegeten. ’s Avonds een strandwandeling gemaakt en een filmpje gekeken.

Zaterdag, 13 maart

Weer mooi weer 20 graden en een wandeling gemaakt over de boulevard. Hierna een poosje liggen te ouwehoeren met een stel Belgen die naast ons stonden. Hierna de boel ingepakt en weggereden naar een kleine camping in de middle of no ware, waarvan de eigenaren Tukkers zijn. Onderweg nog even bij Mac Donalds halt gemaakt om te internetten. Hier de mails doorgenomen, waarna koers werd gezet naar de camping. Bij Bert en Thea op de camping aangekomen een mooie plek gekregen die uitzicht bood over de omgeving. Op zich is zo’n camping weer eens wat anders als een camperplek. Je staat hier vrij en je kan alles wat je thuis ook kunt. D.w.z. je hebt stroom, wifi, water etc. Dus weer even bijkomen en de accu’s van de camper opladen. Op de camping werden we verwelkomd met een glas wijn. Voor degenen die wille weten waar het precies ligt  hier de coördinaten. N 37.20.14  W 8.21.00 naamloze weg Sao Marcos da Serra. Camping  Quinta Odelouca.

Zondag, 14 maart.

Weer KBW (korteboksenweer)

Een hele rustige nacht, daar het bijzonder stil was op deze camping. Hier een wandeling gemaakt en tegen de avond kwamen Bert en Trudie Meijer ook op deze camping en werd er weer gezellig bijgekletst over onze belevenissen.

Maandag, 15 maart

KBW weer 20 graden.

Met Bert en Trudie en nog wat campinggasten koffie gedronken en later een stevige wandeling gemaakt naar het dichtstbijzijnde dorp Sao Marcos Da Serra. Hier wat boodschappen gedaan en de lunch gebruikt in een plaatselijk cafeetje. Op de terugweg namen we een alternatieve route, maar we bleven steken voor de rivier. Normaliter was hier een doorwaadbare plaats, maar omdat er zoveel regen was gevallen konden we er niet door. Het geluk liet ons niet in de steek, want er kwam een grote trekker met aanhanger die dwars door het water reed en hier konden we mee de rivier over liften. Zonder dus nat te worden kwamen we weer aan op de camping. ’s Avond buiten pannenkoeken gebakken en samen met Bert en Trudie opgegeten.

Dinsdag.17 maart

Half bewolkt weer 18 graden.

De hele dag een beetje lantefanteren. Bert een minicursus houtsnijden gegeven, waarna hij het grof aanpakte en een stok sneed uit een stammetje van een eucaliptusboom. ‘Trudie en Henny gingen op pad om een wandeling te maken en kwamen terug met een lading kurk, waar Bert heel blij mee was. ’s Avonds werden we uitgenodigd om bij Trudie en Bert te komen eten. Na het eten een potje trinominos gespeeld.

Temperatuur 18 graden.

Bert en Trudie gingen ons verlaten (snif snif) op weg naar huis. Die middag hebben we twee uur gewandeld en bij 1 van de oude waterputten vonden we een originele kruik, waarmee men vroeger het water uit de put haalde. Verder die dag niets aparts of je moet luieren apart vinden.

Donderdag, 18 maart.

Half bewolkt weer, net geen KBW weer. Ongeveer 19 graden. Geen bijzonderheden. Wel een hoeveelheid kurk uit het bos gehaald, die Henny wilde gebruiken voor in de tuin.

Vrijdag, 19 maart

Deze dag werd besloten om de camping te verlaten om nog wat meer te zien van Portugal. Nadat we werden uitgezwaaid door Bert en nog wat gasten van de camping zijn we naar de N 125 gereden naar een grote supermarkt. Na de boodschappen zijn we naar Hans en Grietje gereden, zijnde een restaurant met ja, alweer van Nederlanders. Hier een maaltijd genuttigd en de nacht doorgebracht op de parkeerplaats.

Zaterdag, 20 maart

Een stukje gewandeld langs het stuwmeer en vervolgens doorgereden naar een camperplaats  aan zee bij Villa do Bispo Hier stonden we vlak aan het strand bij een stel Portugezen, die omhoog zaten met vis die ze te veel hadden. Uiteraard kon ons dit wel passen ( het was voor weinig) . ’s avonds gewandeld.

Zondag, 21 maart

KBW weer. De hele dag aan het strand gezeten.

Maandag, 22 maart

KBW weer, Het campertje gestart en richting Sagres gereden. Bij een Lidl de watertank gevuld met drinkwater a 29 cent per 5 liter. Vervolgens doorgereden naar Sagres en  Cabo de Sao Vicente, zijnde het uiterste westelijke  puntje van Europa. Hierna een stukje teruggereden en een mooie camperplek gevonden aan het strandje van Salema. Hier kennis gemaakt met een stel Spanjaarden, waarmee we met handen en voeten ons verstaanbaar  konden maken. Hier nog een duinwandeling gemaakt en wat knolletjes uit de grond getrokken van orchideeën, die daar  in grote getale voorkwamen.

Dinsdag, 23 maart

Het weer was minder en we besloten weer eens een keer een camping te bezoeken om te internetten, te wassen en de accu’s weer op niveau te brengen. Lagos, althans de oude stad is heel  mooi en gezellig.

Woensdag, 24 maart.

We werden wakker met regen, die na een uurtje ophield. De stad in geweest. ’s Avonds gegeten in een klein restaurant bij een stel Engelsen aan tafel. Hier een Portugese specialiteit gegeten en wel speenvarken.

Donderdag, 25 maart

Van de camping vertrokken en aangeland in Marinha, zijn een camperplek direct achter klippen met een mooi strand. Nog een wandeling gemaakt en toen de koffer in.

Vrijdag, 26 maart

Vanaf de plek Marinha vertrokken naar de camping in Albufeira, alwaar we onze kennissen Kees en Lydi Hey zouden ontmoeten. Kees en Lydi hebben we leren kennen in Griekenland met de NKC reis en hebben hen ook al een keer ontmoet in Zweden tijdens de terugreis vanuit Noorwegen. Bij de camping aangekomen werden we door hen opgewacht bij de poort. Na het verhaal van Henny, dat we de afgelopen dag en nacht hadden gestaan op de mooie plek In Marinha waren Kees en Lydi al snel om en werd besloten om naar de plek terug te gaan om hier samen met hen een dag door te brengen. Ze wilden nl de volgende dag naar een broer van Kees, die in een klein plaatsje boven Faro woonde. Op deze camperplek weer een mooi plaatsje uitgezocht en de dag door gekomen met wat bijpraten en een paar uur aan het mooi strand gezeten. Door ons werd ’s avonds spaghetti gemaakt, die we met z’n allen goed lieten smaken.

Zaterdag, 27 maart

Na koffie te hebben gedronken ( het was inmiddels weer KBW weer) Hebben we nog samen boodschappen gedaan in een groot winkelcentrum aan de weg nr. 125 ter hoogte van Albufeira. Hier gingen we uit elkaar en wij reden naar Albufeira alwaar tomtommetje ons feilloos naar het adres bracht waar Bert en Hennie Frieling verkeerden. Deze hadden nl een appartement gehoord op dit adres voor 4 weken en waren de dag er voor aangekomen. Ook hier weer een dag mee opgetrokken  en ’s avond heel lux uit eten geweest aan het strand op een verwarmd terras. We hebben de nacht doorgebracht op de parkeerplaats van het appartementen complex, wat zeer goed te doen was. We mochten van Bert en Hennie bij hen douchen en na nog wat te hebben nagepraat doken we de koffer in.

Zondag, 28 maart

KBW weer.

Door zacht geklop van  Bert werden we wakker gemaakt. Hij had reeds verse broodjes gehaald. Bij hen het  ontbijt  genoten en na de koffie trapten we de camper weer aan en zijn we in 1 keer doorgereden naar camping Rosario van Irene en Ernst Hendriksen, zijnde een Nederlands stel die de rust van Portugal hebben opgezocht en in een prachtige omgeving aan een stuwmeer voor 8 jaar geleden een kleinschalige camping zijn begonnen. We kregen een mooie plek toegewezen met uitzicht op het stuwmeer. Daar er door Irene patat werd gebakken voor de liefhebbers, werd door ons een paar Deutsche Bratwursten op de BBq gegooid en met een patatje erbij zaten we die avond weer goed.

Maandag, 29 maart.

We hadden die dag besloten om hier nog op de camping te blijven staan en daar de omgeving wat te verkennen. Het weer gooide echter roet in het eten, want bij het wakker worden regende het en het was een stuk kouder. We hebben de dag doorgebracht met van alles en nog wat.

Dinsdag, 30 maart

De dag begon met mooi redelijk weer en nadat we het sani verhaal hadden afgewerkt, werd besloten om die dag te vertrekken richting Spanje.  Na ongeveer 400 kilometer te hebben gereden kwamen we aan in een grote plaats Palencia, alwaar we terecht kwamen op een grote camperplaats midden in de stad. Eerst even gauw een wandeling gedaan, maar omdat het behoorlijk koud was, de warme camper maar weer opgezocht. Hier genoten van een lekkere ouderwetse pot met snert met rookworst.

Woensdag, 31 maart

Bij tijd opgebroken en die dag 500 kilometer gereden naar St. Jean de Pied Port, zijnde een camperplaats, waar we op de heenweg ook een nacht hadden gestaan. Vanaf Pamplona de pas genomen naar deze plaats. We kwamen hier tegen de avond aan en ons plan was deze leuke plaats te bezoeken, doch ook nu weer begon het te regenen.

Onderweg naar de plaats kwamen we veel wandelaars tegen, die de route over de Pyreneeën naar  Santiago de Compostellaa volgden. Dit is een soort van pelgrimstocht van 1500 kilometer.

Donderdag, 1 april

Na eerst wat boodschappen te hebben gedaan bij een grote supermarkt, vlak naast deze camperplek zijn we verder Frankrijk ingereden met de bedoeling om bij een wijnboer te overnachten na ongeveer 350 kilometer. Bij de wijnboer aangekomen bleek het om een drassige plek te gaan en heel afgelegen. Een grote kale bende. Vervolgens doorgereden naar Peregueux, alwaar we aan de rivier een mooie camperplek aantroffen, die behoorlijk druk was met Fransen, die een aantal vrije dagen hadden. Dit was dus Witte donderdag. Alle restaurant en winkels zaten dicht. Tijdens de bezichtiging van deze oude binnenstad een bezoek gebracht aan een kerk, waar op dat moment een dienst bezig was. Daar onze magen knorrende geluiden maakten, kwamen we toevallig een rondscheurende pizzakoerier tegen, die ergens uit een klein steegje te voorschijn kwam. Na enige verkenning kwamen we uit bij een klein pizzeria, alwaar we heerlijk hebben genoten van een originele pizza uit de steenoven.

Vrijdag, 2 april.

Van te voren hadden we een camperplek uitgekozen in Beaugency aan de grote rivier de Loire. Ter plekke een mooie plaats aangetroffen. Er stond echter maar 1 camper en na enig speurwerk zagen wij wat de oorzaak was. Als naaste buren was een groep zigeuners neergestreken. Daar we geen belangstelling hadden om nader met de groep kennis te maken trapten we de camper weer aan en zijn vervolgens doorgereden naar een gemeentecamping in een plaats in de buurt en hebben daar geslapen.

Zaterdag, 3 april.

Geen brood. De camper gestart een via de tom tom gereden naar de dichtstbijzijnde supermarkt, alwaar de benodigdheden voor een ontbijtje kochten en deze op de parkeerplaats genoten. Hierna doorgereden naar Belgie naar de camperplaats Harelbeke, ook weer een camperplaats van de heenreis.  Hier echte Belgische pattatekes gehad.

Zondag. 4 april

Vanaf Harelbeke doorgereden naar Julianadorp in Noord Holland, alwaar de kinderen de Pasen doorbrachten in het  vakantiehuis van Tamara en Marco.

Maandag, 5 april.

Terug in Riessen